Artikelen 11 - 20 van 22 in de rubriek WetenschapWetenschap
Het vermoeden van Collatz is een van die beweringen in de getaltheorie die eenvoudig op te schrijven, maar moeilijk te bewijzen zijn. Het is uitvoerig getest met behulp van computers en nog nooit is e…
Wiskunde, 22-05-2015
Er is veel gratis wetenschappelijke literatuur op het internet en met de normale zoekmachines is het moeilijk te vinden. Het is al snel lastig om wetenschappelijk verantwoord materiaal te herkennen in…
Diversen, 12-05-2015
Een breuk is een verhouding van twee gehele getallen, ook wel een rationeel getal genoemd. Elk getal van de vorm a/b met a en b gehele getallen is dus een breuk. Omdat er twee gehele getallen nodig zi…
Wiskunde, 13-04-2015
De Nobelprijzen worden al sinds 1901 jaarlijks uitgereikt aan mensen die veel betekend hebben voor de wetenschap, de literatuur of de vrede. Er waren in het begin precies vijf Nobelprijzen. Na een kle…
Economie, 15-02-2015
De normaalverdeling is alomtegenwoordig in de sociale en economische wetenschappen. Het laat een zeer zuinige en dus aantrekkelijke karakterisering toe van veel empirisch vergaarde data omdat het voll…
Wiskunde, 25-07-2015
De paradox van Hempel speelt een belangrijke rol in de wetenschapsfilosofie. Het brengt als weinig andere paradoxen de vraag naar voren wat het precies betekent om een algemene bewering of een wetensc…
Onderzoek, 15-05-2015
Regressie naar het gemiddelde treedt op wanneer bijzonder goede of slechte prestaties gevolgd worden door meer gemiddelde prestaties. Dergelijke effecten zijn eenvoudig te verklaren op basis van de we…
Onderzoek, 30-04-2015
De paradox van Russell laat zien dat de verzameling van verzamelingen die zichzelf niet als element hebben onmogelijk is. Dat was een mokerslag voor de naïeve verzamelingenleer. Deze ging ervan uit da…
Wiskunde, 24-05-2015
In de klassieke logica worden geen tegenstrijdigheden geaccepteerd. Verschillende bewijsmethoden zijn gebaseerd op dit feit. We laten zien dat het niet accepteren van contradicties rechtstreeks te mak…
Wiskunde, 07-04-2015
We herinneren ons dingen uit het verleden. De toekomst is er nog niet, dus herinneren kunnen we het ons ook niet. Dat is een feit. Maar een beetje denker staat stil bij de feiten en vraagt zich af waa…
Natuurkunde, 07-01-2015